Program konferencji

www.konferencjakobiet.pl

02.12. 2017 Olsztyn, Hotel Park Al. Warszawska 119

AGENDA SPOTKANIA

9:00 – 9:30 rejestracja uczestniczek

9:45– 10:00 – przywitanie i sprawy organizacyjne

10:00 – 10:45 – Danuta Prokulska - Balcerzak  – Relacja z matką, jako fundament życia. (40  min.) 

Obraz matki (i ważnych osób!) z dzieciństwa jest subiektywnie kreowany, zatrzymywany i rzutowany na osoby w aktualnej sytuacji , w dorosłości. W opisie to dosyć prosty mechanizm, natomiast w realności psychicznej i socjologicznej często komplikuje życie. Tak rozumiany obraz  matki jest „matrycą” wchodzenia w relacje w dorosłości. 

Czy jesteś świadoma własnej ”matrycy”? Wiesz jak nie powtarzać wobec własnych dzieci negatywnych wzorców?

10:45 – 11:05 –przerwa kawowa 20 min

11:10 – 12:10 – Irena Chołuj –  Poród naturalny w szpitalu. (60 min.) 

Kobieta ma prawo zdecydowanie powiedzieć „nie chcę”, „proszę w tej chwili przestać mnie męczyć”. Często poprzez własną niewiedzę przyzwalamy na różne zachowania. Jeżeli kobieta zna następstwa różnych działań, dowie się o nich dużo wcześniej przed porodem, to ta wiedza doda jej odwagi i siły. Oczywiście, kobieta może wyrazić zgodę na proponowane działania, może też prosić o nie, ale wówczas, kiedy zna ich wszystkie następstwa.

Wiedza jest kluczem to podejmowania właściwych decyzji. Posiadasz ją?

12:10- 12:25 – przerwa 15 min

12:25 – 13:25 – Sylwia Bieńkowska i Anna Las - Opolska – Narodziny matki i siła kobiecości. (60 min)

Narodziny/przyjęcie dziecka to także narodziny matki, kobiety która odkrywa w sobie dotychczas niewidzialne pokłady emocji, poświęcenia, miłości i kompetencji. W macierzyństwie drzemie wielka siła. Macierzyństwo przekazuje życie nie tylko dziecku, ale światu.
Czy moment porodu był dla Ciebie chwilą, w której poczułaś siłę? Czy macierzyństwo jest dla Ciebie źródłem rozkwitu i rozwoju? A może czujesz się przytłoczona...

13:25  – 14:10 – przerwa obiadowa 45 min

14:15 –  15:00 Irena Marcinkiewicz - Macierzyństwo odzyskane – strata, kryzys, niepłodność.( 45 min.)

Czasami zdarzają się sytuacje niespodziewane i traumatyczne. Niewiedza pogłębia stan „zapaści” emocjonalnej. Są zdarzenia, po których trudno odzyskać równowagę, ale jest to możliwe.
Czy doświadczyłaś kryzysu? A może bliska ci osoba? Czy umiesz poradzić sobie ze stratą, albo nieść pomoc tym kobietom, które jej potrzebują? 

Przerwa 15 min

15:15 -  16:00 – Maja Mazur – Rodzicielstwo bliskości a potrzeby mamy. (45 min.)

Bycie matką to również trudne emocje. Za każdą z nich stoi niezrealizowana potrzeba. Kluczem do udanych relacji z dziećmi i nie tylko jest umiejętność ich rozpoznawania oraz dbania o siebie. Często dajemy dzieciom bardzo wiele, a o swoim rozwoju zapominamy. Dzieci jednak patrzą jak my funkcjonujemy i z tej obserwacji uczą się najwięcej.

Czy odczuwasz frustrację, zmęczenie, a czasem poczucie winy? Jak radzisz sobie ze złością? Szukasz rozwiązań?

16:00 – 16:15 – Przerwa 15 min

16:20 – 17:45 – Joanna Bogielczyk – Jak pogodzić macierzyństwo z pracą zawodową?

Najczęstszym problemem uczestniczek moich szkoleń jest chęć perfekcyjnego wypełniania ról zawodowych i rodzinnych. Dostrzegam tu błędne koło. Kobietom zależy, aby doskonale wypełniać rolę matki, żony i role zawodowe. 

A Ty jak sobie radzisz z tymi dylematami? Czy znasz sposoby na to, jak pogodzić swój rozwój i pracę z potrzebami dzieci?

   wykład + ćwiczenia

17:45 – 18:00 – podsumowanie, pytania, prezenty

18:00 – 18:30 – rozmowy w kuluarach i zakończenie

**********

Zapraszamy serdecznie do grona mam, poszukujących odpowiedzi. Matek nieidealnych, ale pragnących kochać mądrze i świadomie!

->ZAPISUJĘ SIĘ!<-